Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι έχει πολυφαινόλες, φυτοχημικά με αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά, τα οποία του δίνουν την πικρή γεύση.
- Περιέχει έξι βασικές πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες.
- Το πράσινο τσάι περιέχει περισσότερες κατεχίνες από το μαύρο και το συνδυασμό πράσινου και μαύρου τσαγιού.
- Η γαλλική επιγαλοκατεχίνη είναι η πιο ενεργή κατεχίνη του τσαγιού.
- Επίσης, περιέχει αλκαλοειδή όπως είναι η καφεΐνη (σε μικρότερες ποσότητες απ’ ό,τι στο μαύρο τσάι), η οποία δίνει στο πράσινο τσάι τις αναζωογονητικές επιδράσεις.

Είναι το πράσινο τσάι υγιεινό;
Καθώς υπάρχουν πολλά φυσικά προϊόντα και φάρμακα, η απόφαση για το τσάι δεν είναι ειλημμένη. Παρόλο που κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι το τσάι κάνει καλό στην υγεία, πολλά ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να δοθεί οριστική απάντηση γι’ αυτό. Έχοντας στο νου μας ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, το εν λόγω αφέψημα έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει καλά αποτελέσματα σε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς θεωρείται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καρδιαγγειακά νοσήματα
Παρόλο που πολλές έρευνες αναφέρουν ότι το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και της στεφανιαίας νόσου, τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα. Το πράσινο τσάι μπορεί να μειώνει τα ποσοστά της χοληστερόλης, αλλά δεν έχει καμία (θετική ή αρνητική) επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχει αποτρέψει τις εταιρείες παραγωγής πράσινου τσαγιού να ισχυρίζονται στα κουτιά τους ότι το τσάι βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Ωστόσο έχει αποδειχθεί εργαστηριακά πως το πράσινο τσάι βοηθά στην αντιμετώπιση μολύνσεων και φλεγμονών.

Καρκίνος
Οι έρευνες σχετικά με την παρεμπόδιση εμφάνισης του καρκίνου από το πράσινο τσάι είναι αντιτιθέμενες. Παρόλα αυτά, οι κλινικές δοκιμές που έγιναν σε ζώα είναι περισσότερο πειστικές και αποδεικνύουν πως όντως έχει θετική επίδραση στην προστασία του οργανισμού. Το 1994, κλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cancer Institute στις ΗΠΑ αποδείκνυε πως η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου κατά 60%. Μεγάλο ποσοστό. Γι’ αυτό το λόγο οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού ερευνούνται για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες σε νέες κλινικές έρευνες.

Απώλεια βάρους
Έρευνες υποστηρίζουν ότι πίνοντας πράσινο τσάι ή παίρνοντας χάπια πράσινου τσαγιού βοηθάμε στην αύξηση του μεταβολισμού μας και στο κάψιμο λίπους.
Σε σχέση με την παραπάνω λίστα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθάει στο διαβήτη, το στρες, τις στοματικές μολύνσεις, προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και τη μετάδοση ιών.

Πόσο τσάι πρέπει να πίνω;
Οι περισσότερες έρευνες έδειξαν ότι για να έχεις θετικά αποτελέσματα στην υγεία σου από το πράσινο τσάι, πρέπει να καταναλώνεις από τρία έως δέκα ποτήρια ημερησίως. Τι σου κάνει εντύπωση; Για σκέψου πόσους καφέδες πίνεις την ημέρα…

Πως θα πρέπει να προετοιμάζω το τσάι μου;
Εννοείται ότι τα περισσότερα προνόμια θα τα έχεις όταν το τσάι σου είναι βράζεται για τρία με πέντε λεπτά, τη στιγμή που θέλεις να το πιεις, καθώς έτσι βγαίνουν όλες οι κατεχίνες. Επίσης, όσο πιο παλιά είναι τα φύλλα του τσαγιού, τόσο πιο πολλές κατεχίνες θα έχει. Το τσάι χωρίς καφεΐνη, αλλά και το συσκευασμένο, έχει λιγότερα από αυτά τα χημικά στοιχεία και συστατικά. Από την άλλη πλευρά, οι κάψουλες περιέχουν την ίδια ποσότητα κατεχινών με το φρεσκοβρασμένο τσάι. Βασικά, θα πρέπει να λαμβάνεις από 250 έως 400mg πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού την ημέρα.

Η πρόσθεση γάλακτος επηρεάζει το τσάι μου;
Παρόλο που το πράσινο τσάι δεν φτιάχνεται με γάλα, μία έρευνα έδειξε ότι η πρόσθεση γάλακτος εμπόδισε τις δραστηριότητες των κατεχινών. Άλλες έρευνες, όμως, υποστήριξαν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Είναι βλαβερό το πράσινο τσάι;
Βλαβερό δε θα το λεγες. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι το πράσινο τσάι περιλαμβάνει ενεργά συστατικά, συγκεκριμένα καφεΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως είναι η αύξηση των καρδιακών παλμών και η αϋπνία. Η καφεΐνη επίσης περνά από τον πλακούντα και μπορεί να βρεθεί και στο μητρικό γάλα, κάτι που σημαίνει ότι οι έγκυες γυναίκες ή αυτές που θηλάζουν, ίσως θα πρέπει να αποφεύγουν το πράσινο τσάι.
Το πράσινο τσάι περιέχει τανίνες, οι οποίες μπορεί να περιορίσουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα φρούτα ή τα λαχανικά. Ο συνδυασμός του τσαγιού με λίγο λεμόνι (που περιέχει βιταμίνη C) μπορεί να περιορίσει την αντίδραση αυτή.

Πηγή: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=409049839168934&set=a.110994628974458.16034.100001917646838&type=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου