Τρίτη 12 Ιουνίου 2012



Όσπρια

Τα όσπρια όπως τα φασόλια, τα κουκιά, η φακή, το λουβί, το ρεβίθι, το μπιζέλι, η σόγια και άλλα, είναι πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες, κάλιο, φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), σίδηρο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, φτωχά σε λιπαρές ουσίες και δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη. Τα λιπαρά που περιέχουν, ανήκουν στην κατηγορία των ακόρεστων λιπών που είναι ευεργετικά για την υγεία.
Η Μεσογειακή δίαιτα αποτελεί την έκφραση της υγιεινής διατροφής και της προστασίας του οργανισμού από τις χρόνιες ασθένειες του σήμερα ενώ, παράλληλα, καλύπτει τις καθημερινές του ανάγκες στις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, όπως είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Ακόμα προσφέρει τα απαραίτητα άλατα και βιταμίνες. Τα όσπρια, αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της Μεσογειακής δίαιτας .
Τα όσπρια θεωρούνται ως μια άριστη πηγή φυτικών ινών (κυτταρίνη), σε αντίθεση με τις πρωτεϊνούχες τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρια, αυγά, γάλα, τυριά), από τις οποίες οι φυτικές ίνες απουσιάζουν εντελώς. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης, αφού παρασύρουν ένα μέρος αυτής προς αποβολή στο έντερο. Επειδή σε πολλούς ανθρώπους τα όσπρια προκαλούν φούσκωμα, καλό είναι να συνδυάζονται με πράσινες σαλάτες. Επιπλέον, η προσθήκη αρωματικών φυτών, όπως σέλινο, δάφνη, μάραθος, θυμάρι κ.ά. βοηθούν στην ενεργοποίηση των γαστρικών υγρών του στομάχου.
Γιατί τα όσπρια βοηθούν εναντίον της ψηλής χοληστερόλης αίματος;
 Οι φυτικές ίνες των οσπρίων δεν απορροφώνται μετά από την πέψη στο έντερο. Στην πορεία τους διαμέσου του πεπτικού σωλήνα, οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τη χοληστερόλη που βρίσκεται σε αυτόν. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουν την αποβολή της και μειώνουν την απορρόφηση της από το έντερο. Μειώνοντας τη χοληστερόλη, τα όσπρια βοηθούν στην πρόληψη στένωσης ζωτικών αρτηριών. Είναι για αυτό που τα όσπρια μπορεί να είναι πολύτιμοι σύμμαχοι σας στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και των εγκεφαλικών επεισοδίων όπως επίσης και του διαβήτη. 

Τα όσπρια βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Οι φυτικές τους ίνες επειδή δεν απορροφώνται από το έντερο, διευκολύνουν την κίνηση και μεταφορά του περιεχομένου του πεπτικού σωλήνα μειώνοντας τον κίνδυνο για δυσκοιλιότητα.

Ο ρόλος των οσπρίων στην πρόληψη του καρκίνου παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Η περιεκτικότητα τους σε ορισμένες ουσίες όπως οι ισοφλαβόνες, έχει απασχολήσει τους ερευνητές. Οι ισοφλαβόνες, λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων, πιθανόν καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από ορισμένες μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του προστάτη. Επίσης οι ουσίες αυτές βρέθηκαν να έχουν ρόλο στην πρόληψη της στένωσης των αρτηριών διότι καταστέλλουν την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας που σταδιακά αποφράσσει τις αρτηρίες ζωτικών οργάνων.

Πηγή:  http://diatrofi.medlook.grhttp://www.moa.gov.cy








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου